
Google’da İndex Almış Sayfalar Nasıl Kaldırılır?
Çoğu site sahibi, web sitenizde ve Google indekslemede ne kadar çok sayfanız olursa, o kadar fazla trafik alacağınıza inanır. Yalnızca sitenizde kaliteli içeriğe sahipseniz bu doğru olabilir. Herhangi bir değer sunmayan ve web sitenizi karmakarışık hale getiren çok sayıda düşük kaliteli sayfa ve dosya varsa ne olur? Yalnızca yinelenen içerik oluşturmakla kalmayacak, aynı zamanda SEO sıralamanızı da etkileyeceklerdir.
Web sitenizi temizlemek ve sıralamayı iyileştirmek için dizine eklenmiş dosyaları ve içeriği Google aramasından kaldırmanın zamanı geldi. Bu makalede, WordPress dizine eklenmiş sayfaları ve dosyaları Google aramadan kaldırmanın 3 nedenini ve 4 yolunu tartışacağız.
- Dizine eklenmiş sayfalar neden kaldırılıyor?
- Google’da dizine eklenmiş sayfalar nasıl kontrol edilir
- Google aramadan dizine eklenmiş sayfaları kaldırın
- Google aramadan dizine eklenmiş dosyaları kaldırın
Dizine eklenmiş sayfaları kaldırma nedenleri
Dizine eklenen sayfalarınızı arama sonuçlarından kaldırmak istemenizin 3 yaygın nedeni vardır:
1. SEO Etkileri
Düşük kaliteli dizine eklenmiş sayfalar SEO’nuza zarar verebilir. Google, çok az içeriğe sahip çok sayıda sayfa bulduğunda cezalar verir ve site sıralamanızı düşürür.
2. Özel Sayfalar
Gizlilik politikası sayfaları veya gizli veri sayfaları gibi özel içerik, web siteniz ve işiniz için önemli olduğunu kanıtlar. Dizine eklenmişlerse, ziyaretçiler onları arayabilir ve bilgilerinizi çalabilir.
3. Saldırıya Uğramış Web Siteleri
Bilgisayar korsanları sitenize giriş yapmayı başardı ve istemediğiniz tonlarca sayfa oluşturdu. Bu sayfalar, arama sonuçlarında listelendiğinde kötü bir kullanıcı deneyimi yaratacak ve marka itibarınızı etkileyecektir.
Google’da Dizine Eklenen Sayfalar Nasıl Kontrol Edilir?
Google arama sonuçlarından herhangi bir sayfayı kaldırmadan önce, sitenizdeki hangi sayfaların dizine eklendiğini bilmeniz gerekir. Bu sayfaları kontrol etmek için Google site:-query veya Google Arama Konsolu aracını kullanabilirsiniz.
Google sitesi:-sorgu
Googlebot, web sitenizin her sayfasını tarar ve Google Arama Veritabanındaki sayfa URL’lerini günceller. Dizine eklenen sayfaların sayısını öğrenmek için şunları yapabilirsiniz:
- google.com’a git
- Google arama çubuğuna “site:alan-adiniz.com” yazın. “Alan adınızı” gerçek site etki alanı URL’nizle değiştirmeyi unutmayın
- Sonuçların en üstünde görüntülenen dizine eklenen toplam sayfa sayısını alın
Google Arama Konsolu
Google Arama Konsolu , dizine eklenmiş sayfalarınıza genel bir bakış göstermek için başka bir seçenek sunar. Henüz kullanmadıysanız, web sitenizin Arama Konsolunu etkinleştirmeyi unutmayın. Ardından, şunları yapmanız gerekir:
- Google Arama Konsoluna giriş yapın ve istediğiniz web sitesini seçin
- Sol gezinme bölmesinde Google Dizini’ni seçin
- Alt menüde Dizin Durumu’na tıklayın
Artık alan adınızın son birkaç aydaki “İndeks Durumunu” gösteren bir grafik görebilirsiniz. Grafikte sayıları gösteren 3 farklı çizgi vardır.
- Dizine eklenen sayfalar
- Robotlar tarafından engellenen sayfalar
- Kaldırılan sayfalar
Google Arama’dan Dizine Eklenmiş Sayfalar Nasıl Kaldırılır
Sitenin dizine eklenen tüm sayfalarını öğrendikten sonra, hangilerinin Google aramadan kaldırılacağına karar vermenin zamanı geldi. Sayfaları doğrudan web sitesinden silmek, Eski İçeriği Kaldır aracını kullanmak veya URL’leri Kaldır aracını kullanmak gibi aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır.
1. Doğrudan web sitesinden silin
Sayfalarınız ziyaretçilere ve web sitenize herhangi bir değer sunmuyorsa, onları silin. WordPress sitesi dışında herhangi bir araç kullanmanız gerekmediğinden bu en kolay yoldur.
Tek yapmanız gereken WordPress kontrol panelinizdeki Sayfalar bölümüne gitmek. Ardından, kaldırmak istediğiniz sayfayı seçin. Bundan sonra, sayfa başlığının altındaki Sil’e basın. Sayfayı kalıcı olarak kaldırmak için Çöp Kutusu’na gitmeyi unutmayın.
Sayfalarınız silindikten sonra arama motorlarında kalır. Sitenizi birkaç kez yeniden taradıktan ve bu sayfaların tamamen kaybolduğundan emin olduktan sonra Google, onları arama sonuçlarından kaldırmaya başlayacaktır.
2. Eski İçeriği Kaldırma Aracı
Sayfalarınız silinmiş olsa da, arama sonuçlarında görünmeye devam ederler. Google birçok kez yeniden tarayıp bu sayfaları sonuçlardan uzaklaştırana kadar beklemek istemezsiniz. Bu nedenle, Eski İçeriği Kaldır aracını kullanın.
Aşağıdaki 3 adım, eski içeriğin nasıl kaldırılacağı konusunda size rehberlik eder:
- Eski içeriği kaldır sayfasına gidin
- İstediğiniz sayfa URL’sini girin
- Kaldırma İsteğini Seçin
3. URL’leri Kaldırma Aracı
Google Arama Konsolu tarafından sağlanan URL Kaldırma aracı, sayfaları arama sonuçlarından GEÇİCİ OLARAK uzaklaştırmak için bir çözümdür. Aşağıdaki 6 adımı izleyin:
- URL’leri Kaldır aracını açın
- Geçici olarak gizle’yi seçin
- Sayfa URL’sini girin ve Devam’ı tıklayın
- 2 işlemden birini seçin: URL’yi yalnızca önbellekten temizleyin veya URL’yi önbellekten temizleyin ve Google aramadan geçici olarak kaldırın.
- İstek Gönder
- O sayfanın diğer URL’leri için ek kaldırma istekleri gönderin
Lütfen bunu not al:
- Kaldırma isteği yalnızca 90 gün sürer. Bu süreden sonra sayfalarınız arama sonuçlarında yeniden görünebilir. Bir sayfayı kalıcı olarak kaldırmak için şu 3 yöntemden birini uygulamalısınız:
- İçeriği sitenizden kaldırın ve sayfanın 404 (Bulunamadı) veya 410 (Gone) sayfasına gittiğinden emin olun
- Sayfayı korumak için bir şifre kullanın
- Google’a sayfayı dizine eklememesini söylemek için URL’leri Kaldır aracını kullanın . Bu yöntem diğerleri kadar güvenli değildir.
- Önbellek temizlenmiş ve URL gizlenmiş olsa da, Googlebot sayfalarınızı taramaya devam edecektir. Sayfanızı “indeks yok” etiketi veya şifre ile engellemezseniz, sayfa 90 gün sonra arama sonuçlarında yeniden görünebilir.
Google Arama’dan Dizine Eklenmiş Dosyalar Nasıl Kaldırılır
Bazı durumlarda, içeriği Google’ın gözünden gizlemeye odaklanabilirsiniz, ancak Google tarayıcılarına dizine eklenmemesi gereken dosyalar hakkında talimat vermeyi unutabilirsiniz. Ardından, dosyalarınız arama sonuçlarında herkese açık olarak gösterilir.
Böyle bir durumda yapılacak en iyi şey dijital içeriği/dosyaları web araması ve mobil sayfa aramalarından uzak tutmaktır.
Google’dan zaten dizine eklenmiş dosyaları kaldırmanın farklı yolları vardır:
- Google URL Kaldırma aracını kullanın
- Telif Hakkı Kaldırma aracını kullanın
1. URL’leri Kaldırma Aracı
Google URL Kaldırma aracı, bir site URL’sinin arama sonuçlarında görünmesini engellemenin en kolay yolunu sağlar.
Yalnızca yeni bir Google posta hesabı gerektirdiğinden, insanlar bu aracı kullanmayı basit buluyor . Halihazırda kurulmuş bir Google hesabınız varsa, şu 4 adımı izleyin:
- Google arama konsolunuza gidin
- Sol gezinme menüsünde URL’leri Kaldır bölümüne gidin
- URL kaldırma metin alanına dosya URL’sini girin
- Google tarayıcılarının veya diğer botların bu tür bir sayfayı tekrar dizine eklememesi için sayfaya indekssiz etiketi ekleyin
2. Telif Hakkı Kaldırma Aracı
Google, web veya mobil aramasında görüntülenen malzemelerinize yönelik tüm bağlantıları da kaldırır. Bu, dosyaları, DOC’ları, PDF’leri, videoları ve ses dosyaları Google’da bulunan ve dolayısıyla telif hakkı materyallerini ihlal edenler için işe yarayacaktır .
Konu görseller ve yazılı içerikler olduğunda haklarınızı bilmelisiniz . Google, telif hakkıyla korunan materyalleri, kendini kanıtladıktan sonra dizininden kaldıracaktır. Bu, Dijital Telif Hakkı Yasası (metni ABD Telif Hakkı Ofisi Web Sitesinde bulunabilir ) ve diğer geçerli fikri mülkiyet yasalarıyla uyumlu bir harekettir .
Bu, belirli bir sitenin dijital içeriği değiştirildiğinde veya uygun izin alınmadan ağ üzerinden dağıtıldığında çalışır.
Özet: Deindex WordPress Sayfaları ve Dosyaları
Google aramadan dizine eklenmiş sayfaları ve dosyaları kaldırmanın birçok yolu vardır. Sayfaları arama sonuçlarından geçici olarak kaldırmak için URL Kaldır aracını kullanın. Sayfaları kalıcı olarak kaldırmak için parola koruması veya “indeks yok” meta etiketi ekleme gibi diğer yöntemleri uygulamanız gerekir.
URL’leri Kaldır aracı dizine eklenmiş dosyaların kaldırılmasına da yardımcı olsa da, Telif Hakkı Kaldırma aracını son çare olarak kullanabilirsiniz. Bu araç, dosyalarınız dağıtıldığında bile çalışmaya devam edecektir.
Dizine eklenmiş içeriğin ve dosyaların Google arama sonuçlarından nasıl kaldırılacağı hakkında herhangi bir sorunuz varsa lütfen yorum bırakın.